woensdag 20 februari 2008

Met een telefooncamera op de plaats delict

Metro, 15 januari 2008



Film de dief

Opsporing via filmpjes. Maak een filmpje van de plaats delict, en voor je het weet heb je het ontbrekende puzzelstukje in een groot politieonderzoek aangeleverd. Sinds vorige week is duidelijk hoe groot de rol kan zijn van omstanders die een misdaad weten vast te leggen op (telefoon)camera. De politie Haaglanden vroeg de makers van filmpjes van de ontploffende auto van drugscrimineel Jerry R. om deze op het bureau te komen inleveren. In Rotterdam plaatste de recherche een zelfgemaakt filmpje van een straatroof op YouTube. Volgens de voorlichter van het korps met minimale middelen, om zo niet uit de toon te vallen op dit medium. Op het filmpje zijn trouwens nog geen reacties binnengekomen die hebben geleid tot de aanhouding van de dader. Soms trappen de criminelen in de YouTube-val die ze voor zichzelf hebben opgezet: de politie in de regio Limburg-Noord heeft een bende scooterdieven weten op te pakken op basis van haar eigen internetfilmpjes.

“Mobiele telefoonfilmpjes kunnen ons net de invalshoek geven die wij nodig hebben om de dader te kunnen pakken.” Jelle Egas is woordvoerder van de verzamelde korpschefs. Zij zien het opsporen via beelden van burgers steeds meer zitten. “Elk politiebureau heeft de technische middelen om een filmpje uit te lezen”, meldt Egas. “Voor de politie is het snel ontvangen van die beelden belangrijk, omdat ze in de eerste 24 uur na een misdaad de grootste kans heeft op succes.” Egas maakt wel een voorbehoud: “Makers lopen ook gevaar en ze zijn aansprakelijk voor wat ze op internet zetten. Dat kan tot aangiftes van smaad of laster leiden. Pas dus op wat je doet.” De woordvoerder meldt dat internetfilmpjes door de rechter niet altijd als bewijsmiddel worden geaccepteerd: “Bijvoorbeeld omdat de privacy van omstanders is geschaad. Of omdat de rechter vindt dat de dader door het plaatsen van een filmpje al genoeg is gestraft.”

De Amsterdamse onderzoeker Sander Flight analyseerde de rol van beveiligingscamera’s in de openbare ruimte. Hij stelt vast dat telefoonfilmpjes van misdaden voor de politie belangrijk kunnen zijn. “De filmpjes laten precies zien wat er op de plaats delict is gebeurd. Ze zijn vaak betrouwbaarder dan de verhalen van ooggetuigen.” Volgens Flight moet de politie wel opletten of beelden niet zijn gemanipuleerd. “Kijk naar de film Ocean’s Eleven. Daar plaatsen de criminelen een band in de video van de bewaking, waarop niets te zien is. Ondertussen roven ze de hele kluis leeg.” Flight heeft een advies voor mensen die getuige zijn van een misdrijf en hun cameraatje op zak hebben. “Film vooral de mensen die bij de plaats delict staan, zoals de cameraspecialisten bij de politie dat doen. Als mens heb je de neiging om vooral het slachtoffer te filmen, terwijl de dader vaak een eindje verderop staat.”

In Limburg-Zuid loopt de politie op de ontwikkelingen vooruit. Daar startte de politie in oktober vorig jaar met een eigen internetkanaal (www.pit.tv), met de mogelijkheid om filmpjes ‘up te loaden’. Woordvoerder Bert van Klaveren over het opzetten van Politie Internet Televisie: “De opsporingsprogramma’s zijn regionaal niet meer zo goed bekeken. Ook kunnen we met onze vragen niet altijd bij Opsporing Verzocht terecht. Daarom leek het ons een goed idee een eigen kanaal op te zetten.” Van Klaveren vraagt de makers van filmpjes het internetkanaal de komende tijd te bezoeken. “Die filmpjes helpen ons bij het oplossen van misdrijven. De politie kan niet overal tegelijk zijn.” Van Klaveren hoopt dat burgers zich realiseren dat het niet altijd verstandig is om filmpjes ook op sites als YouTube te plaatsen. “Dat kan er toe leiden dat de daders erachter komen dat we ze op het spoor zijn.” Op Politie Internet Televisie zijn door bezoekers tot nu nog geen filmpjes geplaatst, waar de recherche mee aan de slag kon. “Maar we zijn ervan overtuigd dat dit medium effectief zal zijn”, aldus Van Klaveren. Onlangs hebben digitale foto’s van het publiek in het onderzoek naar de beroving van een juwelier nog een belangrijke rol gespeeld. Filmpjes zijn de volgende stap.”

Joost van der Wegen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.